Nord-Fron APs varaordfører, Anne Sletten, uttalte at de ønsker ny kommunestruktur, men de legger saken i bero nå.

De vil be Stortinget behandle saken på nytt.

Etter noe ordveksling i kommunestyret tirsdag kveld, stemte et flertall av kommunestyret for et forslag fra Arbeiderpartiet om å si nei kommunesammenslåing nå. 16 representanter stemte for forslaget, mens SPs ni representanter, som ville at kommunestyret skulle støtte administrasjonens nei-forslag, stemte i mot.

Dette er forslaget fra AP:

Kommunereformen må tilbake til Stortinget

Nord-Fron kommune har lojalt fulgt oppfordringen fra Stortinget og Fylkesmannen om å utrede grunnlaget for en ny kommune i vår region. Et flertall i Nord-Fron kommunestyre mener det ble lagt et godt grunnlag i intensjonsavtalen som er utarbeidet sammen med Sør-Fron og Ringebu. Det ble også gjennomført en god prosess som en del av arbeidet.

Etter innbyggerundersøkelser og folkeavstemninger må vi innse at kommunereformen med dagens forutsetninger ikke har den nødvendige oppslutning verken her lokalt eller nasjonalt.

Nord-Fron kommune mener derfor at saken må opp til en ny grundig behandling i Stortinget før en kan gå videre i arbeidet. Nord-Fron kommune mener at for å møte framtidige utfordringer og å løse kommunale oppgaver på en bærekraftig måte, er det fortsatt nødvendig med en større og sterkere kommune.

For å få dette til, må kommunereformen inn som en del av en helhetlig endring av arbeidsdelingen mellom staten, det regionale nivå (fylkesmann og fylkeskommune) og kommunene i Norge. En løsning vil også være avhengig av klarhet i hvilke langsiktige rammebetingelser Storting og regjering legger til grunn for kommune Norge. Både når det gjelder framtidig arbeidsdeling mellom forvaltningsnivåene og finansiering av dagens og nye oppgaver, preges Norge av for store uklarheter.

Norge kan ikke leve med en kommunestruktur som er blitt personavhengig, tilfeldig og situasjonsbestemt i de ulike deler av landet.

På bakgrunn av dette gjør Nord-Fron kommunestyre følgende vedtak:

  1. Med bakgrunn i en helhetlig vurdering og at innbyggerne er splittet i synet på en kommunesammenslåing, vil Nord-Fron kommune stille arbeidet med en ny kommunestruktur i vår region i bero inntil videre.

  2. Stortinget må behandle kommunereformen på nytt som en del av en større forvaltningsreform i Norge. Her må både oppgavefordeling og finansiering tydeliggjøres og forankres på en helt annen måte.

  3. Vedtaket i denne saken og intensjonsplanen blir lagt til grunn for å besvare Fylkesmannens brev av 27.11.15, se vedlegg 6. Formannskapet får fullmakt til å godkjenne brevet til Fylkesmannen.

Les mer i papirutgaven av Dølen torsdag.