Alle som har vært på festival vet hvilken stemning det ofte kan bli. Det er som en er i en egen liten verden. Å være på festivalen Kåja camp på Vinstra, med nærmere 180 friske og spreke ungdommer, er intet unntak. Tvert i mot, en skal lete lenge etter en festival med bedre stemning - helt uten kunstig stimuli.

Knirkefritt

Her er ungdommene "høge" på spennende aktiviteter og på sosialt samvær. Det er sang, musikk og dans. Det er konkurranser og det er utfordringer.

- Vi har har en festival som går nærmest knirkefritt. Her har alle kosa seg og hatt det bra, sier ungdomskonsulent i Nord-Fron kommune, Erik Tøftestuen. Han skuer utover campingområdet, der telt i alle størrelser og varianter danner festivalplassen. Noen er i full gang med fotballkamp, kledd i store bumpers-ballonger. Andre benytter anledningen til å vise sangferdigheter over høgtaleranlegget.

Vennskap og samhold

Deltagerne er flest fra Midtdalen, men de kommer også fra Heidal, Otta, Kapp og Oslo.

- Vi har funnet grunnformen på hvordan vi vil ha festivalen, men er opptatt å utvikle oss videre. Vi kopierer ikke fra år til år, men vil alltid gjøre forbedringer, forteller Tøftestuen.

I helga har deltagerne fått oppleve stand up-show, hatt kurs i parkour og teatersport, prøvd seg på ballongknyting og testa morgenyoga. Det viktigste er kanskje likevel å oppleve vennskap og samhold.

Derfor er det kanskje mest ungdommer som finner vegen til putekroken.

- Vi har det helt supert, sier en samla gjeng.

Kåja camp avsluttes på formiddagen søndag.