Dette kommer fram i høringsutkastet til ”Ny Regional plan for attraktive byer og tettsteder”.  Otta blir i den nye planen foreslått som det eneste regionale handelssenter i Gudbrandsdalen ved siden av Lillehammer. Høringsfristen er satt til 1. februar 2016, og det skal gjennomføres en egen høringskonferanse rundt planen på Lillehammer den 20. november.

– Kreftene må samles om færre og større steder som blir robuste nok til å bli attraktive. Denne planen handler om hvorfor og hvordan dette må og kan gjøres, uttaler Per Erik Fonkalsrud, rådgiver og arkitekt i Oppland fylkeskommune.

Vålebru og Vinstra

I forrige plan var Vinstra definert som regionsenter i Midt-Gudbrandsdal. Nå nedjusteres Vinstra, og defineres sammen med Ringebu som såkalt ”Områdesenter”. Dermed er de to tettstedene i region Midt-Gudbrandsdal jamnstilte, og i samme bås som Lom, Vågå og Dombås, sett fra fylkesnivå. Sør-Fron, Lesja og Skjåk blir definert som kommuner uten sentra å satse på.

– Vi skal ikke ha tettstedsutvikling alle steder. Vi skal ha det der det er naturlig. Parallelt skal fylkeskommunen drive aktiv distriktspolitikk for å ta vare på distriktene. Kommunene står fritt til å satse på sine kommunesentre, sier Fonkalsrud.

Handel og sentrum

Denne nye planen inneholder også retningslinjer for lokalisering av varehandel, sentrumsdefinisjoner og senterstruktur. I Vålebru må all etablering av detaljvarehandel skje innfor sentrumsonen som også inkluder deler av Wålen-jordet ned til og med Europris –butikken. På Vinstra skal detaljevarehandel kun etableres i Nedregate på en strekning av 700 meter nord og sør for kommunehuset, samt i deler av Lomoen og på det nye vegsørviceanlegget.

Større kjøpesenter

Muligheten for de handelsdrivende både i Vålebru og på Vinstra, er at de nå får bygge større. I forrige plan var grensen for størrelsen på de ulike kjøpsentrene satt til 3000 kvadratmeter, nå dobles denne arealbegrensningen til 6000 kvadratmeter. Det vil gi lite utslag i Vålebrua, der arealtilgangen er begrenset, men det kan åpne for inntreden av flere store bygg i Lomoen der tomtetilgangen er god.