Forsker-Grand prix er et svært publikumsvennlig show der deltagerne (forskerne) har fire minutter på seg for å presentere sin forskning. Publikum avgjør resultatet gjennom stemmegivning på sin favoritt. Showet filmes og er planlagt sendt på NRK Kunnkapskanalen. Oslo- og Akershusfinalen arrangeres på Sentrum Scene 22. september.

Bidra til større forståelse

Lene Liebe Delsett forsker på fiskeøgler, fossiler og hofteknoker i håp om at det kan forteller oss nye kapitler i livets historie.

– Evolusjonsteorien som forteller hvordan livet har utviklet seg er det mest spennende jeg vet. Samtidig er det meste av denne historien fortsatt ukjent, og det eneste som kan vise hvordan livet på Jorda har vært, er fossiler. Derfor er det fossiler jeg bruker når jeg vil bidra til at vi forstår verden bedre. På Svalbard finnes restene av et undersjøisk økosystem som forteller et av kapitelene i livets historie, sier Liebe Delsett.

Utgraving på Svalbard

Liebe Delsett har vært tre feltsesonger på Svalbard for å grave ut 150 millioner år gamle fiskeøgler fra fjellet.

– Vi har funnet fossiler som ikke likner dem fra andre steder, og blant annet mange spesielle hofteknokler. Fiskeøglene er en av flere grupper med landdyr som tok steget tilbake til havet, og mange av disse har utviklet de samme tilpasningene. Selv om delfiner og fiskeøgler kun er fjernt beslektet, ser de påfallende like ut. Her synes jeg hofta og bakbeina er det mest interessante, og jeg følger evolusjonen av dem, sier hun.

Når forskerne er tilbake på Naturhistorisk Museum i Oslo må fossilene prepareres på laben, det vil si fjerne stein som ligger rundt og lime sammen de tusener av biter som fossilene er delt opp i. Foto: Bejamin A. Ward