– Jeg er engasjert i mye, men alt henger sammen og handler om det samme: Å skape aktivitet i bygdene. Derfor gir det mer energi enn det tar, smiler Sletten. Vi møter henne i Ruste bygdahus for å prate om Bygdedagen hun er med og arrangerer.

For neste søndag inviterer Ruste bygdekvinnelag, med Sletten i spissen, inn til en bygdedag, der kjøp og salg av lokalt og «hemgjort» står i fokus.

Viktig samlingspunkt

Etter noen år med dalende interesse, er håpet at mange vil bidra til å føre tradisjonen med denne dagen videre.

– Jeg kasta meg litt uti dette med å organisere bygdadagen. Men for at det skal skje noe, må en regne med å bidra, smiler hun.

– Det er viktig å ta vare på og videreføre slike arrangement, for det skaper liv i bygdene. Og så er det viktig at det er aktivitet i bygdahuset, som er et viktig samlingspunkt for folk i Ruste. Alle inntektene går rett tilbake til Ruste bygdahus, forteller hun.

Skape aktivitet

Sletten er en av 13 medlemmer i Ruste bygdekvinnelag. Som 41-åring er hun yngst av samtlige, men hevder det er en myte at en trenger å være oppe i en viss alder for å være med.

– Forrige uke var jeg på inspirasjonsseminar for bygdekvinnelag i hele Norge, og blant 220 damer var jeg langt fra å være den yngste. Vi driver ikke bare med håndarbeid og mat, som mange forbinder oss med, vi er mest opptatt av å skape aktivitet for å ta vare på bygdene. Norges bygdekvinnelag har et toårig prosjekt gående som heter «Bygda i bevegelse», som vi i Ruste bygdekinnelag tar del i. Vi har arrangert flere turer, skal ha inspirasjonstur til Bjørke Gartneri og skal ha en familiedag ut på nyåret, blant annet, forteller Sletten.

Gjøre en innsats

Ruste bygdekvinnelag er det eneste i sitt slag i Nord-Fron, og derfor er Sletten, som bor på Vinstra, og flere andre fra den sida av Laugen, medlem i laget.

– Alle burde engasjere seg i det som skjer rundt oss. Vi har så lett for å sitte hjemme og klage på at det skjer så lite. For det første stemmer ikke dette, det skjer noe hele tida, det er mye å delta på, og for det andre er det slik at en ofte må gjøre en innsats sjøl, mener hun.

På Bygdadagen i Ruste ønsker Sletten at det skal komme flere salgsutstillere og ikke minst at mange vil komme innom dørene.

– Den ene tingen etter den andre blir borte fra lokalmiljøet vårt. Det må vi forhindre. Håpet er at vi får opp igjen entusiasmen for bygdadagen i Ruste, sier Sletten engasjert.