Noen bruker vanlige plastposer, mens mange sverger til maisposer. MGR vil ikke at noen av delene skal brukes på matavfallet og utvikler nå sin egen pose.

Ingen miljøgevinst

På MGR (Midt-Gudbrandsdal renovasjonsselskap) sin informasjonsplansje for søppelsortering og tømming, skrier de at såkalte maisposer ikke skal benyttes til oppbevaring av matavfall. Lesere har kontaktet Dølen, fordi de stusser over at en pose som er nedbrytbar ikke kan benyttes.

– Det er riktig at vi ikke vil at disse skal brukes, sier renovasjonssjef Gøran Løkken.

– Mange tror at maisposene blir med matavfallet til kompostering, men sannheten er at den går til forbrenning, akkurat som en plastpose og gir ingen miljøgevinst. Når matavfallet kommer til miljøanlegget, blir det kverna opp, men før det, fjernes det som ikke skal med, sier Løkken.

Stopper pumpene

MGR leverer matavfallet til Mjøsanlegget AS på Lillehammer, sammen med de interkommunale selskapene GLØR (Lillehammer), GLT (Gjøvik), HIAS (Hamar) og SØYR (Elverum). Dette er et helt nytt anlegg som akkurat er tatt i bruk. Daglig leder for anlegget, Tom Wengen, forteller at bioposer er et problem for pumpene, fordi posene blir seige når de kommer i kontakt med varmt vann.

Vil du lese nyhetene når de er ferske? Bli abonnent på Dølen du også!

– De tøyes i metervis, og når de kommer inn i pumpene surrer de seg rundt og tetter eller stopper pumpene. Derfor anbefaler vi ikke bruk av bioposer, sier han. I den nye anlegget blir posene fjerna maskinelt, og omdannes ikke til gass, jord og gjødsel.

Papir er best, enn så lenge

Det blir brukt alle typer poser på matavfall, forteller Løkken, og derfor vil MGR nå ta kontroll over posejungelen.

– Vi skal utarbeide en plastikkpose lagd av gjenvunnet plast, der det står hva som kan legges i den. Denne blir heller ikke komposterbar, men vi må inn og styre dette, ellers kan det komme mange ulike poser på markedet, legger han til.

HIAS på Hamar skal ta slike i bruk fra våren av, og de opplyser til sine kunder at den resirkulerte plastposen brytes bedre ned enn bio-/maisposer.

– Inntil vi får disse ut til kundene, anbefaler vi å bruke papirposer, sier Løkken.

– Men mange opplever det som upraktisk i forhold til lukt og væte …

– Disse består av våtsterkt papir, men det er klart at de har sine bruksbegrensninger. Derfor vil vi etter hvert også gå bort i fra dem. En fordel med papir i kjøkkenbenkkassa, er at en vil få en viss uttørking av avfallet, og det er igjen en fordel i forhold til vekta på avfallet, sier Løkken.

– Om en ikke skal bruke maisposer eller plastposer, og inntil dere får egne resirkulerte poser, hvilke tips har du til oppbevaring av matavfall?

– En kan kaste matavfall rett i kassa ute, så om en har noe med en del væte i, ha det rett ut. Nå når det er kaldt, går det også an å sette matavfallet ute, slik at det fryser, for eksempel om en har en kjel med kål en skal bli kvitt. Et annet tips er å legge ei avis, brød eller bork i bunnen av kassene, for å tiltrekke seg fuktighet, sier Løkken.

MGR håper å ha de nye posene ute til bruk i løpet av våren.

Denne posen må byttes ut med papirposer. Foto: Bjørn Sletten