Fylkesmannen i Oppland har utført tilsyn med Sør-Fron kommune. I den forbindelse ble det avdekka flere lovbrudd i forhold til barnehagene. I tilsynsrapporten fikk kommunen frist til 9. oktober med å rette disse.

Anstrengt økonomi

6. oktober ga kommunen tilbakemelding på tilsynsrapporten, der de redegjør for tiltak de har gjennomført høsten 2015. Kommunen skriver i brevet at de vil rette lovbruddene som er påpekt, men sier samtidig at de har en anstrengt økonomisk situasjon og at de står i fare for å måtte nedbemanne:

"Dersom kommunestyret ikke finner muligheten til å opprette en egen barnehagelederstilling, så vil rådmannen sørge for at nødvendig delegering og oppgavefordeling innenfor etablert organisasjon, blir ettablert for å oppfylle lovkravene", heter det i brevet.

Ansvar på styrerne

I svarbrev til Sør-Fron kommune, datert 28. oktober, skriver Fylkesmannen at de ikke finner at alle lovbruddene er rettet. Det er særlig ett punkt de nå gir kort frist på å rette på: Kommunen har ikke innfridd krav om å drive veiledning av sine barnehager.

I intervju med barnehagestyrerne Laila Skogen (Øerbygda familiebarnehage), Cathrine Søberg (Liene barnehage), Anne Margrethe Hallum (Harpefoss barnehage) og kommunalsjef for Levekår, Arne Gilleberg, kom det fram at Sør-Fron kommune ikke driver veiledning med sine barnehager, og at det er den enkelte styrer som har ansvaret for å holde seg selv oppdatert.

I intervju kom det fram at kommunen som barnehagemyndighet ikke har kunnskap og oversikt over barnehagene. Det ansvaret er også gitt til styrerne.

Ikke delegert myndighet

I tilsynet kom det fram at kommunen ikke har oppdatert delegeringsreglementet, og at det ikke foreligger skriftlig delegering på barnehageområdet. Dette er brudd på barnehageloven.

Til tross for kommunestyrevedtak på omstillingsprosess i kommunen i 2014, mener Fylkesmannen at dette er vanskelig å lese, og at myndigheten til å gjøre vedtak i forbindelse med tilsyn og godkjenning ikke er delegert fra kommunestyret eller rådmann til den eller de som skal gjøre slike vedtak i kommunen.

Etter intervjuene i tilsynet blir det anslått at styrerne i barnehagen bruker ca. 30 prosent av arbeidstida på myndighetsoppgaver, og at det ikke blir satt inn ekstra ressurser til å utføre styreroppgaver. Dette gjøres uten at disse oppgavene er delegert.

Sør-Fron kommune har ikke gjort tilsyn med barnehagene siden 2012.

Det blir påpekt i tilsynsrapporten fra Fylkesmannen at kommunalsjef for levekårsetaten har, i tillegg til å ha oppgaver som barnehageeier og barnehagemyndighet, ansvar for områder som helse, pleie og skole.

Fylkesmannen gir pålegg om at Sør-Fron kommune som barnehagemyndighet skal:

- Ha tilstrekkelig kunnskap om barnehagene for å vurdere behovet for veiledning og tilsyn.

- Bruke kunnskapen de har til å vurdere behovet for veiledning og tilsyn.

- Gjennomføre veiledning som svarer til behovet.

- Ha fått delegert myndighet til å gjøre vedtak i forbindelse med tilsyn og godkjenning.

Sør-Fron kommune har gitt svar på at de per dags dato ikke kan oppfylle lovkravet om å gi veiledning.

Fylkesmannen på sin side ber om en skriftlig erklæring om at lovbruddene er rettet og hvordan rettingen er gjennomført innen 1. desember 2015.