Nationen runder 100 år i år, og i den anledning er de ute på det som med rette kan kalles en sjarmoffensiv.

Rundt 120 møtte opp

Den legger de ute blant sine kjerneabonnenter i distriktsnorge, der landbruksnæringen av mange blir sett på som selve grunnplanken for mangt og meget. Og i Ruste møtte rundt 120 personer opp for å både lytte til og engasjere seg i debatten om rovdyrpolitikken her til lands. I panelet satt representanter fra partiene SP. MPDG, AP samt kommentator fra Nationen og talspersoner fra sauenæringen og Norges Naturvernforbund. Dølens redaktør, Tone Sidsel Sanden, var hyret inn til å lede debatten.

Før debatten tok ordstyrer en «barkrakkprat» med byråkrat Geir Morten Wangen fra Miljøverndirektoratet. Han la i klare byråkratisk ordelag fram Norges forpliktelser i henhold til Bern-konvensjonen og Naturmangfoldsloven, samt Stortingets vedtak omkring rovdyrforlik. Han poengterte også ansvarsfordeling fra departement og direktorat ned til fylkesmann og rovviltnemnd.

– Landbruksdepartementet bør komme sterkere inn i forvaltningen av rovdyr, sa Aud Hove, leder av Rovviltnemnda i Oppland.

Til det svarte Wangen at han føte de allerede hadde en god dialog med Landbruksdepartementet.

Ringebuordfører Arne Fossmo ville ha radiomerket all ulv slik at de viste hvor alle individene var, og hva slags individ. Slik kunne det bli rimeligere og enklere å gi fellingstillatelse.

– Vi kan ikke merke svenskeulvene, svarte Wangen, og dermed dreide praten over på genetisk viktig ulv, uten at det komme noe konkret ut av det.

Går ikke sammen

I panelet åpnet sauebonde Ole Petter Berget med å helt klart påpeke at rovdyr og beitedyr ikke går sammen.

– Rodvyr skal fjernes fra beiteprioriterte områder. Det er et krav, sa Berget og fikk gehør fra salen og Ap og Sps representanter i panelet. Naturvernforbundets mann, Thomas Cottis, ville bytte ut sau med fe i utmark, men ble møtt med latter for den tanken. Miljøpartiet De Grønne sin talsmann, Arild Hermstad, snakket varmt om egen nasjonalpark for rovdyr som en framtidig turistmagnet.

En grei og saklig debatt, men vi har hørt den før, er ettersmaken av meningsutvekslingene.

– Vi holder rodvdyrsaken varm ved å gjennomføre slike debatter. Sånn sett er den nyttig. Den dagen vi slutter å diskutere rovdyrpolitikken, så har vi bøndene tapt, sa sauebonde Vemund Hagen til Dølen.

Godt frammøte under rovdyrdebatten i Ruste bygdahus.