Et eldgammelt vanningsanlegg er satt i full drift igjen på Sødorpfjellet, men ikke uten problemer. Det gir etterlengtet vann til gardbrukerne nede i bygda, men mindre til de badende i Hågådammen på fjellet.

­ ­- Jeg må på det sterkeste påpeke at de badende ikke stenger vatningsluka med stein og leder vekk vannet vi trenger til vatning, sier gardbruker og lukevakt Hans Hage i Sødorp.

Vann til vatningsanlegg

Det er snakk om vann fra elva Sula som splittes i to ved Hågådammen via ei manuell luke. Ved denne luka ledes en bestemt vassmengde vekk fra elva og videre i ei renne som vann til fem garder- vatnet som renner vider i Sula går til sju andre garder ned i Sødorpbygda. Dette er tydeligvis vann som de mange badende heller kunne tenkt seg som påfyll i Hågådammen, og slettes ikke alle skjønner at dette er en del av et større og eldgammelt vatningsanlegg.

- Er det ekstra vann til hytter, eller, spør en badende bykar, men Hans Hage vet å forklare bruken, og forteller samtidig om det store vannbehovet gardene ned i bygda har for å holde vatningsanleggene i gang.

– Er det ikke bare å pumpe opp fra elva Lågen da. Der er det da mer enn nok vann, sier bykaren, som tydeligvis vil ha mer badevann og påpeker at Hågådammen nærmest bare er som en liten pytt.

- Det er dyr strøm og kostbart å pumpe vann oppover i bygda. Så vidt meg bekjent er ikke tyngdeloven opphevet, og den frakter vann gratis nedover, er det filosofiske svar Hans gir tilbake. Og får et nikk som svar.

Hele vatningsanlegget er som sagt et finurlig og eldgammelt system som vi ikke kan forklare med få ord. Det skal vi gjøre ved en senere anledning i en egen magasinartikkel i Dølen, og det med Hans Hage som omviser.