Ringebu AP og toppkandidat Arne Fossmo er neste kandidat ut i Midt-Gudbrandsdal næringsforenings utspørring om næringspolitikk.

1. Hva er det viktigste du/ditt parti har fått gjennomført gjennom deltakelse eller påvirkning i sittende periode ut fra hva dere gikk til valg på?Kampen for å få ny E6 fremført i henhold til vårt partiprogram. Dvs. langs med Lågen fra Elstad til jernbanebrua i tråd med jordeierne/grunneiernes synspunkter og et stort flertall av lokalbefolkningen. Vi har stått på imot de sentrale byråkrater og andre instanser, div departement slik at kommunestyre snudde i saken etter sterkt press fra AP gruppen.

2. Hva er ditt standpunkt i kommunereformdebatten? Og i ditt standpunkt; hva er det som fremmer det lokale næringslivet?Jeg er imot da dette er den største distriktsnedlegging på over 50 år. Dette er en sterk sentralisering av offentlige arbeidsplasser og på lengre sikt blir flere av de lokale næringene og detaljarbeidsplassene nedlagt. Lokaldemokratiet blir også svært svekket. Det viktigste for oss i AP er at kommunens innbyggere får et reellt valg ved folkeavstemmingen, slik at intensjonsavtaler for begge retninger blir fremlagt og at det å best som egen kommune er et alternativ uansett retning.

En økning av næringsfondet og en ny midtdalskommune vil styrke regionen til å beholde den differensierte arbeidsgiveravgiften. Det samme hvis gjelder hvis vi består som egen kommune. Vi skal jobbe videre mot de sentrale myndighetene for å få til en reduksjon av arbeidsgiveravgiften. Ringebu Kommune må styrke næringsfondet til nyetablerte og eksisterende bedrifter.

3. Når det gjelder landbruket, styres mye sentralt, men hva kan din kommune gjøre for å legge til rette for økt lokal matproduksjon og bruk av lokale produkter? Og utmarksbeite er avgjørende for framtida til landbruket i vår region. Hvordan vil ditt parti løse rovdyrfloka?

Det er svært viktig å øke utviklingsfondet til landbruksbaserte søknader. Dette til kjøp av melkekvote, rydding av innmarksbeite, grøfting og nydyrking. Det må åpnes for at andre som ønsker å utvikle lokal matproduksjon også kan få tilskudd og hjelp til videreutvikling til bruk av lokale produkter. Avsette årlige midler til tilskuddsordninger for små arrangement der de som ønsker å profilere sine lokale matprodukter får vist seg frem.   ROVVILT:A: Vi skal fortsette vårt aktive arbeid mot myndighetene for å redusere antall rovvilt i vår region. B: Det må bli en mer effektiv forvaltning der uttak av streifdyr som bjørn og ulv må skje umiddelbart. C: Det må åpnes for mere uttak av ynglende jerv og bestandsmålet må ned i områder der vi har beitedyr.D: Det må åpnes for uttak av Bjørn og ulv både høst og vår. Lisensjakttiden på Bjørn må forlenges.

4. Hvordan vil du og ditt parti sørge for at lokalt næringsliv (og deres behov) involveres ved utarbeidelse av kommuneplaner, reguleringsplaner og andre planer? Blir næringslivet hørt i stor nok grad i dag?

Næringsutviklingsarbeidet skal være en integrert del av en helhetlig kommunal innsats for å styrke lokalsamfunnets stilling når det gjelder etablering av nye arbeidsplasser, og skal forsterke bolyst. Målet er å bli dalens attraktive og naturlige midtpunkt. Vi ønsker å gi aktører og samarbeidspartnere innenfor næringslivet signaler om hvilke prioriteringer kommunen legger til grunn for videre utvikling. Vi ønsker å invitere til møtearenaer der vi i fellesskap kan diskutere og få innspill til kommuneplaner og reguleringsplaner. Ringebu AP har fått igjennom en viktig valgkamp sak som styrker næringslivet og er et kontaktledd mellom kommune og næringslivet. Ny næringssjef i 2015. Vi skal være en døråpner og brobygger for alle næringsaktører.Næringslivet blir ikke hørt på i stor nok grad i dag.

5. For mange bedrifter er det ingen sammenheng mellom eiendomstakst og avkastningen på eiendommen. Særlig gjelder dette reiselivsnæringen. Hvilke standpunkt har du og ditt parti til dette? Hvilken løsning ser ditt parti er riktige veien å gå?

De fleste reiselivsbedrifter sliter med å få balanse i sine regnskap og det er ingen sammenheng mellom eiendomstakst og avkastningen på slike store eiendommer.Dette gjelder også andre produksjonsbedrifter i hele regionen. Reiselivsnæringene bør få en sterk reduksjon eller fritak på eiendomsskatt. Vi i AP har vært med på tiltak til reiselivsnæringen igjennom regionrådet.

6. Tallene peker alle i riktig retning for Vinstra Videregående Skole nå. Frafallet går ned og karakterene går opp. Det samme gjør trivsel og tallet på elever som fullfører. Hva vil du og ditt parti gjøre for å styrke og opprettholde studietilbudet på VVS?Sørge for at det ikke blir en kommunesammenslåing med Lillehammer for da mener vi at VVS kan bli nedlagt om noen år. Vi vil gjennom kanaler i regionrådet og kontakter med våre representanter i fylkes- politikken å legge press på for å styrke, videreutvikle og opprettholde studietilbudet på VVS slik at våre ungdommer på en god nok videregående skole i Midtdalen.

7. Hvilke 3 konkrete saker gjør dere til det mest næringsvennlige partiet?1. Vårt arbeid mot sentrale myndigheter og politiske partier for å få på plass en tydelig innlandsstrategi for utvikling og styrking av næringslivet.2. Bli en virkelig JA-kommune med videre prioritering av redusert arbeidsgiveravgift for næringslivet.3. Vi skal være i tett dialog med alle næringer i Ringebu for å skape samarbeid om tiltak som vil være aktuelle for utvikling av alle bedrifter uansett næring. Dette gjennom utvikling av en kommunal næringsavdeling og aktive kontaktorgan vil vi skape gode kanaler for nødvendige politiske beslutninger.

8. Ut fra ditt standpunkt; hva er dagens Ringebu om 10 år om ditt parti får bestemme? Sentrumutvikling? Og hvilke struktur/sysselsetting tror du arbeidsstokken har i det som er Ringebu kommune i dag?

Da har vi fortsatt en god midtdalskommune eller egen kommune med gode tjenester for alle innen helse, oppvekst, skole og barnehage. Vi har fortsatt barne og ungdomskole skole og forhåpentligvis med en nybygd barneskole. Vi har nok barnehageplasser til alle.

Vi har utviklet begge våre sentre i Ringebu og Fåvang iht. kommune- planens samfunnsdel 2014 – 2026 i en kommune der det er lov å lykkes. Vi er rause, solide, spenstige. Ringebu er fortsatt en merkevare som stor hyttekommune og turistdestinasjon. Ringebu har et attraktivt bosted med varierte og gode opplevelser. Vi er et knutepunkt mot Østerdalen med fjelloverganger fra Ringebu og  har en geografisk plassering midt mellom Oslo og Trondheim. Vi har bygd flere sentrumsnære boliger og har positivt tettstedutvikling. Struktur og sysselsettingen er lite forandret med det kan bli noen flere interkommunale samarbeidsordninger hvis vi består som egen kommune.

9. En helårs vegforbindelse mellom Gålå og Kvitfjell har vært tema i snart 20 år. Vegen gir nye samferdselsmuligheter som vil gjøre det lettere å drive næring. Hva er du og ditt parti sitt standpunkt i den saken og hvorfor?

Jeg er helt klar på at en ny veg mellom Gålå og Kvitfjell styrker hele region og alle næringer i Ringebu- Sør-Fron og Nord-Fron. Ønsker den vegforbindelsen velkommen. Dette vil være en unik mulighet for vår region som vinterdestinasjon. Det med å få med alle som enten ønsker å bruke bortover eller nedover ski til å benytte flere døgn i sine hytter og på hotell er næringsutvikling. Dette kan også påvirke helsen til både yngre og eldre med å være mere ute i friluft.