Statsforvalter Knut Storberget har nå vært på besøk i Ringebu, Nord-Fron og Sør-Fron.

- Det å treffe folk fysisk, og å vite hva som er viktig for kommunene, hva vi hos Statsforvalteren kan bidra med og hva vi bør bringe til sentrale myndigheter, er viktig, Og ikke minst treffe nye folkevalgte etter årets valg, sier Statsforvalter Knut Storberget.

Statsforvalteren ble guidet i Vinstra Park av Nord-Frons ordfører Anne Marie Olstad. Foto: Benedicte Kvalsund/Statsforvalteren i Innlandet.

Vinstra Park og NAV

I Nord-Fron ble han blant annet orientert omkring sentrumsutviklingen og prosjektet «Vinstra 2046», samt byggingen av Vinstra Park og flomsikringstiltak som gir mulighet til sentrumsutvikling. Den felles demografiutfordringen i de tre midtdalskommunene, med flere eldre og færre yngre, var også et tema da han var i møte med representanter fra ungdomsrådet. Hos NAV Midt-Gudbrandsdal, med hovedkontor på Vinstra, ble Statsforvalteren orientert av NAV-kontorets leder, Per Morten Nyeng.

Nyeng trakk frem at vi har store usikkerhetsmoment knyttet til blant annet økte levekostnader, som vil føre til høyere utgifter til økonomisk sosialhjelp.

– Riktig og god oppfølging av unge som er i kontakt med NAV, er noe NAV jobber hard med. Vi vet heller ikke hvordan flyktningsituasjonen vil utvikle seg og hvordan fremtidig bosetting av flyktninger vil bli, påpekte Nyeng.

Ordfører i Ringebu, Arne Fossmo, kunne fortelle Statsforvalteren at Ringebu kommune har brukt 13 millioner på lekeparker og aktivitetsparker. Foto: Benedicte Kvalsund/Statsforvalteren i Innlandet.

Frya flyplass

I Ringebu satser de på barn og unge. De har bruk 13. mill på lekeparker og aktivitetsparker og det satses også mye på barnehage. Statsforvalteren fikk besøke både lekeparker, ungdomsklubb og barnehage.

Frya flyplass var neste post på programmet for Statsforvalteren. Herfra drives det blant annet skogbrannovervåking og andre oppgaver for samfunnet.

Kjell Ove Solbakken er styreleder i Gudbrandsdal Flyklubb. Han orienterte om planene rundt å få til en testarena i Ringebu for bruk av drone til varelevering. Det ses også på muligheten for at Frya Flyplass kan bli en beredskapshub med lager av beredskapsutstyr og leveranse med fraktdroner/helikopter.

– Det jobbes også for å få en beredskap med drivstoff til helikopter på flyplassen. Dette vil gi økt samfunnsmessig beredskap/trygghet for kommuner, næringsliv og innbyggere, uttalte Solbakken til Storberget og hans stab.

Statsforvalteren fikk omvisning på Sørheim omsorgssenter. Foto: Benedicte Kvalsund/Statsforvalteren i Innlandet.

Besøkte Sørheim omsorgssenter

På Sør-Fron var første stopp var Sørheim omsorgssenter. Sørheim omsorgssenter har aktivitetstilbudet i fokus gjennom sangstunder, lesestunder, trim og kortspill. Fra de ansatte ble det påpekt at frivilligheten er viktig for å opprettholde et godt tilbud. Det ble også omvisning på omsorgssenter med besøk på en demensavdelingene og sansehagen. Sansehagen er et viktig tilbud for de med demens slik at de trygt kan være utendørs.

I møte med kommuneledelsen ble flere aktuelle tema diskutert. Sør-Fron ble også hardt rammet av uværet "Hans", og det ble snakket om tida etter uværet, utfordringer og hvordan statsforvalteren kan bidra for å ruste kommunene bedre i framtida. Statsforvalteren ble informert om at elevtallet i kommunen går gradvis nedover og de sitter med en nedslitt bygningsmasse som ikke er tilpasset dagens krav til skole og dagens krav til læring. Dette var deler av bakgrunnen for at prosessen med ny skolestruktur startet opp.

Statsforvalteren minnet om kommunens særegne beliggenhet i Innlandet.

– Det er dette som er senteret i Innlandet. Sør-Fron grenser til mange kommuner, fra Østerdalen til Valdres. Vi ser her det er godt samarbeid mellom kommunene, og det er helt avgjørende.