Det lukter ferske bakervarer og nystekte kjøttkaker i lokalene snaue 20 meter fra gågata i Vålebrua. På fortauet utenfor står bordene dekket og inngjerdingen er dekorert med fjellsko og snowboard. Dette er den fysiske basen til bedriften Værfast. I døråpningen ruver venabygdingen Hans Anton Torgersen med firedagers skjegg, caps og et litt værbitt glis. Assosiasjonen går automatisk til en kar som nettopp er kommet ned fra fjellet. Og med det berører vi litt av den rette essensen i bedriften Værfast - naturopplevelser i nærmiljøet.

– Lokalene våre i Vålebrua er mer som en butikk i butikken - et møtested og en samlingsplass for de som har interesse for friluftsliv og uteaktiviteter. Mye kan planlegges og kjøpes over en kopp kaffe, en god middag eller en øl.

– Så det store lokalet er altså nærmiljøet i dalen og fjella omkring?

– Det kan du si. Vi er i startfasen med disse lokalene der vi kombinerer kafe og butikk med klær og utstyr relatert til det vi skal selge av opplevelser ute i naturen både sommer og vinter. Nå har vi en kafemeny her, og det neste vil bli en meny bestående av opplevelser bygd på de erfaringer vi fire gründerne bak Værfast har.

– Det må du utdype litt mer?

– Det hele startet som en prat under en middag mellom oss fire gründerne. Vi savnet en møteplass i Ringebu, og vi er alle fire veldig glade i å drive med aktiviteter ute i naturen. Vi ble enige om at dette skulle realiseres, og av 200 navneforslag på bedriften, endte vi opp med navnet «Værfast» og en logo bestående av skog, fjell og himmel.

– Helt naturlig, eller?

– Ja, det kan du si. For det som vi skal utvikle etterhvert, er rett og slett turer og opplevelser både i fjellet, i skogen og ved elva. Det kan være alt fra fjellklatring i Kleivberga til fluefiske i Laugen på sommeren, og løssnøkjøring og toppturer om vinteren. Menyen av de turene vi kan lage er egentlig utømmelig, for det skal være fra action og det ekstreme til koseturer som passer for barnefamilier og de som har blitt godt vokse.

– Og der kommer gründernes erfaringer inn?

– Ja, vi er alle fire lokalkjente og har selv prøvd de turene og testet ut de områdene vi ser for oss aktiviteter i. Nå er vi i gang med å skaffe oss samarbeidspartnere både blant grunneiere og andre etablerte selskap som passer inn i våre tanker om det vi kan tilby i vår tur- og opplevelsesmeny. Hele Gudbrandsdalen, Laugen og fjella omkring, innbyr til et utall av naturopplevelser dersom det blir godt planlagt og organisert.

– Kan du nevne eksempler fra menyen som er på gang?

– Stisykling i skogen ligger det godt til rette for flere steder. Fluefiske fra kano på strekningen fra Harpefoss til Ringebu eller fiskeguding fra Lesjaskogsvatnet til Losnavatnet. Løssnøkjøring på jorder i Venabygda og i skogslier langs dalsidene, er bare noen få eksempler på det som lar seg realisere. Innover fjellet mot øst begrenser det seg litt med avtaler vi må lage med tanke på villreinvernet.

– Det lukter merkevare av navnet «Værfast»?

– Det er en tanke vi har fram i tid. Vårt eget utstyr, som turøksene, vil vi få laget av en smed på Kvam, og de vil bli stemplet med vår logo. Det samme er tanken rundt en egen kolleksjon med turklær og et utvalg av hjemmelagde fiskefluer som vi vet er gode i Laugen. Generelt vil vi ha en tydelig miljøprofil der plastikk er bannlyst, og gjenbruk skal prioriteres. Utstyret vi skal selge og leie ut i butikken, skal være testet av oss og garantert av god kvalitet. Vi gleder oss skikkelig til å komme ordentlig i gang.