I helga gikk årets LLA-konferanse av stabelen i «Nordens Paris», også kjent som Tromsø.

Der var rundt 200 lokalavismedarbeidere og bransjefolk samla for å inspirere og engasjere hverandre, utveksle erfaringer og dele kunnskap. Helgas desidert største høydepunkt var nok for de fleste likevel prisutdelinga som foregikk lørdag kveld.

Dro i land flere priser

Totalt syv hovedpriser ble delt ut og Dølen-gjengen måtte stolt entre scena tre ganger denne kvelden.

Emil Sjåstad Nyeng stakk av med hovedprisen for Årets Lokalavisfoto, for dette bildet av 92 år gamle Ruth Molvik, som står i kjelleren og vasker klær for hånd for å spare strøm.

Foto: Emil Sjåstad Nyeng

– Utrolig stolt

Men, dette ble langt fra den eneste prisen de tar med seg hjem til kontoret i Midtdalen.

I tillegg ble Dølen tildelt hederlig omtale i Årets Lokalavispris, sammen med Hallingdølen. Sogn Avis stakk av med hovedpremien.

Beate Hovde, Tone Sidsel Sanden, Wenche Margrethe Kulmo, Christian Aali og Emil Sjåstad Nyeng smilte fra øre til øre lørdag kveld - med god grunn! Foto: Laila Borge

– Her har vi ei lokalavis med et ekte ønske om å fortelle om folk. Det gjør de på forbilledlig måte. Avisa er fylt av mange ansikter og magiske historier om blir fortalt av journalister med fin fortellerevne. Det er tydelig at Dølen jobber godt med kildene og at de når fram til leserne. Avisa har en rekke reportasjer der mennesker deler sterke historier som det koster mye å fortelle. At de velger å stå fram i lokalavisa, vitner om tillit og trygghet, skriver juryen, som også betegner seg som bergtatt av Dølens reportasjer.

Blant annet trakk de fram historien om den unge flyktningen Josephine.

– Leserne blitt tatt med til en omfattende og levende historie, krydret med meget gode bilder og relevante fakta. Denne typen journalistikk skal lokalaviser i landet lære av, mener juryen, som også hedret Dølens innsats for å øke mangfoldet i spaltene.

Juryen, bestående av Nina Birgitte Einem (Regionredaktør NRK), Rune Endresen (Redaktør i Nordlys) og Kjetlig M. Skog (Redaktør i Framtid i Nord), mente også at lokalavisas møter med «ekte arbeidsfolk», fremfor direktører og ledere, er knakende bra.

– Dølen viser at også små redaksjoner kan gå foran, og bør være, et forbilde for andre lokalaviser, avsluttet de.

Daglig leder og redaktør, Tone Sidsel Sanden, legger ikke skjul på at hun er stolt over hva hun og resten av redaksjonen har fått til.

– Vi setter pris på juryens begrunnelse, og er glad for at de trekker fram vårt ekte ønske om å fortelle om folk, blant annet. I tillegg har vi lagt bak oss et år der vi har fortsatt å ha fokus på kvalitet, på gode, gjennomarbeida saker, gode bilder, og mye video og streaming. Det har gitt resultat som vi gleder oss stort over, sier hun.

– Jeg er så utrolig stolt over disse prisene! For ei lita lokalavis å hevde oss slik, i knallhard konkurranse med så mange gode aviser landet rundt, er stort, legger hun til.

Hele tre ganger måtte Dølen-redaksjonen opp på scena. Foto: Laila Borge

– Helt i toppsjiktet, på nasjonalt nivå

Det stopper ikke enda, for i tillegg til hovedprisen for Årets Lokalavisfoto og hederlig omtale for Årets Lokalavispris, stakk Dølen også av med hederlig omtale for Årets Digitale Satsing.

Denne prisen mottok de på bakgrunn av prosjektet «Min historie - innvandrere i Midtdalen».

– Dølen vil bygge bro mellom menneskene i Midtdalen og bidra til et rausere og varmere samfunn. Det gjør de på forbilledlig vis, skriver juryen i sin begrunnelse.

Det blir kanskje overvekt på flyturen hjem, med alle prisene som må med i bagasjen? Foto: Laila Borge

I tillegg mener juryen at historiefortellingen er helt i toppsjiktet, på nasjonalt nivå.

– Dølens ambisjon om å øke mangfoldet i spaltene er til inspirasjon for oss alle, avsluttet Eirin Larsen (SoMe-ansvarlig i Dagens Næringsliv), Gard L. Michalsen (Medie-gründer og tidligere sjefsredaktør for E24) og Lars Adrian Giske (Frontsjef for iTromsø), som utgjorde juryen.

Sanden synes det er godt å få uttelling for den målretta innsatsen som lokalavisa har lagt ned over tid.

– Vi har jobba mye med levende bilder, og synes film er en fin måte å formidle gode historier på. At vi nå vinner pris på filmene våre om de som har flykta fra landet sitt, for å finne trygghet og nytt liv hos oss i Midtdalen, er vi veldig glade for, sier hun og retter en ekstra stor takk til videojournalist Emil Sjåstad Nyeng, før hun avslutter:

– Det føles helt utrolig å dra hjem fra Tromsø til Gudbrandsdalen med tre priser i bagasjen!

Under ser du noen av sakene som sørget for årets prisdryss for Dølen: