Mandag ble de fire rumenerne som i helga ble pågrepet i Skåbu framstilt for varetektsfengsling i to separate fengslingsmøter på Lillehammer. Politiet har så langt ikke fått klarhet i hvorfor mennene oppholdt seg akkurat i Skåbu.

- Vi vet ikke noe mer om hvorfor de har oppholdt seg i området, de har ikke vært interesserte i å fortelle noe, sier lensmann i Midt-Gudbrandsdal, Jon Gaarden.

Stort beslag

På lensmannskontoret på Vinstra ligger tjuvgodset spredd utover gulvet og fyller storparten av en garasje. Tjuvene hadde pakket alt sammen godt inn, slik at det ikke var opplagt at det var nettopp tjuvgods i leiebilen de disponerte.

I bilen fant politiet et stort antall verktøy, som motorsager, vinkelslipere og driller, i tillegg til barberblader. I tida etter pågripelsene har politiet jobbet iherdig med å etterforske hendelsen.

- Vi har sporet noe av utstyret til Eidsvoll og Sel, men fortsatt gjenstår mye. Nytt utstyr kan spores om det er registrert på serienummer, men det gjelder ikke alt, forteller Gaarden. Han sier det er stor sannsynlighet for at planen var å frakte tjuvgodset ut av landet.

Tatt etter tips

Det var i morgentimene lørdag at politiet fikk tips om en bil som skulle være fullstappet med tjuvgods. Politiet rykket ut til Skåbu, hvor bilen ble funnet og en person ble pågrepet. Deretter ble det etterlyst flere observasjoner i saken, og politiet fikk nye tips, som i sin tur førte til nok en pågripelse ved midnatt lørdag. Da ble de tre siste mennene pågrepet.

- De har nok tenkt at det er lurt å dra ut på bygda for å ikke ble sett, men så er det jo nettopp det motsatte som skjer, man blir mer synlig, sier lensmannen, som er glad folk følger med.

Foto: Silje Josten Lien