Blandingshunden Turbo bjeffer oss velkommen da vi svinger inn på garden Lysåker like sør for Vinstra. Ei blid dame tar imot oss mens hun roer ned hunden.

– Velkommen hit, traff du forresten Pynten, han flyr laust ute her, er hennes åpningsreplikk.

Det viser seg at Pynten er en stolt hane som er sjefen for tjue fjærkre. Etter hvert får vi hilse på hane-far, i tillegg til Diesel, en av sju katter som bor på garden. Når vi tar med fire kaniner og 75 vinter-fora sau, er «besetningen» fulltallig.

Stortrives

Det er ingen tvil om at Borgny Skansen Sletten er ei driftig dame. I tillegg til å være gardkjerring på Lysåker på Vinstra jobber hun hos Bjørke gartneri. Hun er leder for senterkvinnene i Oppland, «jeg er grønn tvers igjennom», og hun sitter i fylkesstyret for Oppland bygdekvinnelag. I tillegg har hun mange forskjellige styreverv. Hun er også vara til kommunestyret i Nord-Fron, og sitter i utvalget for landbruk, utmark og miljø.

Vi lurer på hvordan hun får tid til alt.

– Når jeg stortrives med det, så går det greit, smiler hun.

Tøff læringskurve

Men det var ikke så greit da hun flyttet inn hos Bredo Hvattum for fem år siden. Borgny var nemlig vant til fjøsstell med ku, etter blant annet å ha vært avløser i mange år.

– Det var en tøff læringskurve, jeg måtte lære alt innen sauehold. Det var på en måte et lite sjokk, forteller hun.

Men nå har hun lært, og steller sauene med sikker hånd. Hun gleder seg til helga, da skal sauen hjem fra fjellet.

Og hun røper at snart blir det flere dyr på garden.

– Planen er å bygge opp en besetning av dølafe. Vi skal snart hente to kviger, og målet er en besetning på tjue dyr. Det har vi plass til. Jeg ser på det som et spennende prosjekt, å bidra til å bevare den utrydningstrua ku-rasen, sier Borgny ivrig.

Glad i både folk og dyr

Lysåker gard har i flere år vært såkalt besøksgard for barnehager og Sødorp barneskole. Det

te vil Borgny utvide og dyrke mer når det kommer ku til gards.

– Vi skal bygge en gapahuk. Da blir det enklere å ta imot store grupper.

– Men tida da, Borgny?

– Planen er at jeg skal bli ei god, gammeldags gardkjerring, som er hjemme og passer dyr og mann, ler hun, og ser for seg fulltidsjobb på garden.

Hun forteller om da en gjeng førsteklassinger var på besøk under lamminga i vår.

– Jeg trodde barna ble redde da jeg hadde problemer med å få ut et lam. Da kom det fra en liten gutt som er vant med sau:

– Ska é hjølpe dé å hælle søya mens du dreg, Borgny?

Det er lett å finne en god tone med Borgny. Dette er ei dame som er glad i både folk og dyr, og med meninger om landbruket i Norge.

– Hva er den viktigste utfordringen for norske bønder?

– Utfordringa er å bli verdsatt for det vi gjør. At prisen på norsk sunn mat kan være såpass at vi kan leve av det. Landbruk og turisme er avhengig av hverandre, vi har ikke mye å vise fram dersom det gror att.

– Hva vil du si til de som tenker å satse på gardsdrift?

– Dersom du får sjansen til å jobbe i verdens viktigste yrke, så grip den sjansen! Å få være sin egen sjef, og ha varierte dager er godt. Mat må vi ha, og vi kan ikke regne med at resten av verden skal holde oss med mat.

Gardspar: Bredo Hvattum og Borgny Sletten mener det å være bonde er verdens viktigste yrke. Foto: Ole Magnus Røen