Det er den tida på året, fuglene kvitrer stadig høyere, solstrålene varmer og asfalten dukker opp igjen under is- og snølaget. Men ennå ligger det store mengder snø igjen, både i lavlandet og på fjellet. Så langt, har påska 2018 vært preget av «skikkelig påskevær». Og det vil fortsette i dagene som kommer, lyder beskjeden fra Jan Inge Hansen ved Meteorologisk Institutt.

- Det blir mye pent vær framover, med klarvær de fleste steder. Offisielt går varselet kun til fredag, men det ser ut til at været vil holde seg slik det er nå også videre inn i helga, med lite eller ingen nedbør.

- Vær obs på skredfare

Med klarvær kommer også lavere temperaturer, spesielt nattestid, men på dagtid vil sola bidra til oppvarming.

- Temperaturene vil stort sette holde seg under null grader, med -5 til -10, men her vil sola bidra til økt temperatur flere steder. På nattestid vil gradestokken synke ned mot -15, sier Hansen.

Snøskredfaren er nå stor flere steder i landet, men spesielt prekær i nord. Hansen oppfordrer alle som har tenkt seg ut på skitur i brattere terreng om å sjekke snøskredvarselet på nett.

- Det typiske er at skiløpere løser ut skred, så vær obs på faren for snøskred nå i påska.

- Bruk solbriller

Det knytter seg alltid litt spenning til hvordan vær og føre vil bli på fjellovergangene i forbindelse med ferieavvikling. Vegen over Venbygdsfjellet har vært stengt på grunn av vind i flere omganger den siste tida, men per nå ser det greit ut.

Det vil kunne blåse en del i fjellet i Sør-Norge onsdag, men vinden skal avta utover kvelden og morgenen torsdag.

Ifølge YR, er UV-strålingen på Østlandet forholdsvis lav akkurat nå. Men det betyr ikke at det er risikofritt å sette seg i solveggen eller legge ut på skitur. Sol fra klar himmel, samt refleksjoner fra snø og is, gir økt stråling og behov for beskyttelse av både øyne og hud. Dette gjelder også i lavlandet.

- Bruk gode solbriller med en utforming som passer deg, og som skjermer mot UV fra alle kanter. Alle solbriller skal ha et CE-merke som viser at de er testet og godkjent etter en standard som sikrer at de ikke slipper gjennom for mye UV-stråling. Blir du snøblind, kjennes det som du har sand eller rusk i øynene, tårene renner og det er vondt å se i lyset, uttaler forsker Terje Christensen i Statens strålevern i en pressemelding.

Symptomer kan være uklart syn og sterke smerter i øynene, og de kan komme 6-12 timer etter at du har vært ute i sola uten god nok beskyttelse.