- Jeg ble glad, jeg, da denne forespørselen kom, seier Holte, som nå gjør seg klar til å reise over til Mora i Dalarna i Sverige. Søndag skal hun møte ni andre fra Oppland Røde Kors, og sammen skal de først og fremst stille opp som sanitetspersonell for brannmannskapet, som kjemper er hard kamp mot skogbrannene.

Utslitt mannskap

Svensk Røde Kors er tilstede ved flere av skogbrannene, og bistår mannskap og de rammede.

- Grunnen til at jeg meldte meg for å reise, er at dette har blitt så stort. Jeg vil gjerne bidra når slike ting oppstår. Jeg skjønner at mannskapet er utslitt og trenger hjelp fra andre, sier Holte.

Hun har vært med i Ringebu Røde Kors sida 2003, men dette blir hennes første oppdrag på utsida av Norges grenser.

- Det er fint å få muligheten til å stille opp, så jeg ble glad da Oppland Røde Kors tok kontakt, sier Holte, som skal være i Sverige hele helga igjennom.

Historisk

Det er historisk at mannskap fra Oppland Røde Kors bidrar i oppdrag i et annet land. Leder for korpset, Rune Bjørkheim fra Vinstra, er også glad for å kunne bistå nabolandet.

- Vi må vise solidaritet i denne situasjonen. Neste gang kan det være vi som trenger hjelp, sier han.

- Nå sender Oppland ti personer over denne helga, men det kan også bli flere etter hvert. Vårt mannskap skal bidra så det blir lettere for brannmannskapet som driver slukningsarbeid, og vi skal ha sanitetsposter i brannområdet. Det er mye logistikk i en slik situasjon, så det blir å bistå der det måtte være behov, legger Bjørkheim til.

Holte reiser til Mora i Sverige fredag, og skal være med i bistandsarbeidet hele helga igjennom. Foto: Guro Vollen

Godt organisert

Skogbrannene i Sverige har nå stått på i to uker. Rundt 30 branner pågår nå, og flere av dem lar seg ikke slukke på nåværende tidspunkt.

- Flere av våre frivillige her i Norge har allerede ytret et ønske om å hjelpe til i Sverige, og da svensk Røde Kors ba om hjelp, kunne vi samle et team i løpet av få timer. Dette viser igjen hvor fantastisk engasjerte våre frivillige er, og hvordan vi som naboland raskt kan støtte hverandre i krisesituasjoner, sier president i Norges Røde Kors, Robert Mood.

Og Holte fra Ringebu ser fram til å hjelpe til i dette arbeidet.

- Jeg har hatt dette i bakhodet ettersom brannene i Sverige har fortsatt. Og når jeg er med i Røde Kors, som kan bidra i dette arbeidet på en organisert og ordentlig måte, er det en fin måte å få gitt hjelp på, sier hun.