Politikere både fra ja- og nei-sida mobiliserer lørdag, for å prøve å overbevise de sm skal til stemmeurnene søndag om alternativet de mener er det beste for Midtdalen. Skal en stemme ja eller nei til å slå sammen Nord-Fron, Sør-Fron og Ringebu?

Litt for generell

Første stoppested for flere av politikerne, var Kiwi i Kvam. Fra tidlig lørdag, fikk folket i kvamsbygda anledning til å stille spørsmål og høre på argumentene både for og i mot.

- Det e itte lett, detta. Men e hælle mot nei, sier Helge Ruststuen, som har tatt turen ned fra bopelen på Kvamsfjellet.

- Jeg synes vi har fått litt for lite informasjon om hva sammenslåing konkret vil føre til. Jeg har lest Intensjonsplanen, og den var bedre enn jeg hadde trodd, men synes den likevel var litt for generell, sier han. Sjøl om han hevder at han begynner "å bli gåmmål", er han engasjert, og har absolutt tenkt å stemme søndag.

Nærhet

- Jeg er bekymra for at en må kjøre langt for å få tak i de som sitter i administrasjonen, blant annet. Og Nord-Fron har "arvesølvet", vannkrafta, så økonomien tror jeg fortsatt vil være god, sier Ruststuen, som får besøk av varaordfører Anne Sletten (Ap), Ragnar Jacobsen (H) og Karl Thomas Tvete (H).

- Administrasjonen skal fordeles på alle tre kommunene. I dag har vi de samme funksjonene på alle tre kommunehusa, det er ikke rasjonelt, sier Sletten.

- Nei, det er ikke sikkert, det, kommenterer Ruststuen, som mener at det er viktig med nærhet til administrasjon og politikere.

- Vi tar vare på identiteten vår, likevel. Sjøl om vi blir halvparten så mange kommunestyrerepresentanter, må en ha tiltro at de som blir valgt står på for sitt område. Du får være flink til å stemme inn kvamværer, da vet du, smiler Sletten.

Må prøve

Ruststuen er usikker på om han kommer til å forandre mening, og slik er det også med Terje Lien, som har tenkt å stemme ja til sammenslåing.

- Jeg tror vi blir for små alene. Jeg tenker at vi må prøve å sammerbeide, og at vi kan møte framtida bedre da, sier han. Olav Røssum (Sp), som står på for å beholde Nord-Fron som egen kommune.

- Vi har gode tjenester og god økonomi, og så kan vi ha noe samarbeide med de andre kommunene i tillegg. Jeg har ikke noe tro på at tjenestene blir bedre om vi blir større. For å utvikle hele Midtdalen , er det best å beholde tre kommuner, sier Røssum.

- Det er ikke lett å vite, og ikke lett å bestemme seg. Men jeg mener en må prøve, sier Lien.

Nei-sida har stand på flere steder i Midtdalen lørdag, mens de tre ordførerne Ole T. Muriteigen, Arne Fossmo og Rune Støstad er på miniturné nedover dalen hele dagen.

Linda Myromslien (Sp), Øyann Brandstad (Sp) og Olav Røssum (Sp) prøver å overbevise Terje Lien om at det er best å forbli egen kommune. Foto: Tone Sidsel Sanden