Ordfører Ole Tvete Muriteigen slår fast at de er i gang med en vanskelig prosess i Sør-Fron kommune, etter at rådmann Jan Reinert Rasmussen denne uka la fram sitt forslag til sparetiltak. Nå tar Sør-Fron kommune grep for å redde en økonomi i krise.

- Her kan en ikke komme med enkle forslag. Vi må bygge en ny kommune tilpassa et nytt inntekstsyn. Vi må redusere utgiftene, og det vil merkes. Dette vil gjøre politisk vondt, konkluderer Muriteigen.

Minst vondt

Forslaget fra rådmannen er å redusere 12 stillinger. Sammen med kutt på åtte millioner kroner, foreslås også å øke eiendommsskatten. Samla innsparing blir 12 millioner kroner.

- Kanskje kan en slik skåne noe, sier Rasmussen til Dølen. Han legger ikke skjul på at jobben med å finne steder å kutte, har vært svært krevende.

- Jeg tror ingen har misunt meg dette arbeidet. Det ble både større og mer alvorlig enn vi trodde. Samtlige etater i kommunen er omtalt i saksframlegget. Ingenting av dette er ønskelig, men må man så må man. Vi må kutte der det gjør minst vondt, slår rådmannen fast.

Kuttene som nå foreslås, og som skal behandles i Formannskapet mandag 27.juni: (årlig innsparing)

- 0,5 årsverk ved Landbrukskontoret (kr. 110 000)

- 0,8 årsverk ved pedagogisk psykologisk rådgivningstjeneste (kr. 150 000)

- Redusere feiing og kantklipp av veg (kr. 200 000)

- Tilskudd til private veger (kr. 90 000)

- Redusering av veglys (kr. 70 000)

- Redusert service på Borgen (Gålå) (kr. 50 000)

- 2,5 årsverk i renholdstjenesten (kr. 1 250 000)

- Selge Listadhaugen (inntekt på salg, sparing kr. 90 000)

- Fjerning av etablerertilskudd ved bygging av ny bolig (kr. 270 000)

- Full nedleggelse av ungdomstilbud (kr. 110 000)

- 0,4 årsverk ved kantine på kommunehuset (kr. 220 000)

- 3 årsverk i skolen (kr. 1 650 000)

- Permanent 2 mindre årsverk i barnehagen (kr. 1 100 000)

- Ett årsverk i pleie og omsorg (kr. 550 000)

- Avvikle kjøp av "Inn på tunet" av private (kr. 100 000)

- Fjerning av seniortillegg (kr. 750 000)

I tillegg foreslås det en økning av eiendomsskatten både på hytter, fritidsboliger og andre boliger til 5,9 promille. Noe som vil gi økte inntekter på 4,3 millioner årlig. Det foreslås også å øke prisene på Fron badeland (Fronsbadet).

"Godt nok"

- Vi har advart mot denne situasjonen bort i mot i 20 år. Jeg vil likevel understreke at dette ikke er et angrep på politikerne, verken nåværende eller tidligere kommunestyre. Det er lett for oss i administrasjonen å peke på hva som er galt, mens politikerne har en tøff jobb med å prioritere, sier rådmann Rasmussen.

Spesielt skolesektoren ligger an til å få betydelige kutt, et område det vil være naturlig å se nærmere på, mener ordførenen.

- Ser en på skolen i vår kommune, ligger vi høgt i kostnader sammenligna med andre. Men vi har hatt stort fokus på å yte gode tjenester, det har vært et tverrpolitisk mål gjennom alle år, sier han.

- Har dere servert innbyggerne for gode tjenester?

- Vanskelig å gi et godt svar på det. Det dukker alltid opp situasjoner. Det enkleste er å sitte rolig og ikke gjøre noe, men det fører også til press.

- Du har tidligere lansert begrepet "godt nok" om tjenestene i framtida. Vil tjenestene etter kutta bli gode nok?

- Det er ikke noe alternativ. Vi må klare å levere det som er lovpålagt. Det er gjort grundige vurderinger i kuttforslaga. Det vil komme reaksjoner, for arbeidsplasser og tjenester blir berørt. Jeg har registrert på sosiale medier at det ønskes kutt på toppen i kommunen, men sammenligner en våre kostnader med andre, er de lave. Vi har også lave avgifter, sier Muriteigen.

- Hvordan ser du på å øke eiendomsskatten, som administrasjonen foreslår?

- Nå er det slik at vi i Sør-Fron har en nokså stor gruppe med lav personinntekt, de er jeg tillitsvalgt for. En skal tenke seg om en gang eller to før en skrur opp de kommunale avgiftene.

Tap av millioner

Regjeringa innfører et nytt inntektssytem for kommunene fra 2017, noe som kan føre til at eksempelvis Sør-Fron vil tape millioner i forhold til tidligere overføringer. Økonomisjefen har gjort en "kladd" på 3 3/4 millioner kroner med reduserte inntekter.

- Det vil få konsekvenser for framtida, er rådmann Jan Reinert Rasmussen sin konklusjon.

- Dette vil gjøre politisk vondt, konkluderer ordfører Ole Tvete Muriteigen. Foto: Bjørn Sletten