– Fantastisk. Kjempegøy er det. Og nå begynner vi å få det på stell.

Far Nils Ole Oftebro og sønn Jakob Oftebro sitter på benkene i amfiet ved Gålåvatnet. Det er en bitteliten pause i øvingene. De nikker bekreftende til hverandre og er enige om at på scenen begynner for alvor ting å sitte.

Veldig glade i Peer Gynt

Det er tirsdag og premieren på fredag nærmer seg. Entusisamen over å være på Gålå skinner igjennom hos begge, samtidig som at en trygghet over et samarbeidet som fungerer godt, speiles i gleden over å snart kunne møte publikum.

– Det er et enormt rom her på Gålå, smiler Jakob, og skuer utover sceneområdet. Foruten en rolle i Kaptein Sabeltann, er uteteater et nytt bekjentskap for skuespilleren, som har jobbet mest med film de siste årene.

– Det er ikke sikkert han hadde takket ja til rollen uten faren sin, smiler eldstemann Oftebro lurt.

– For meg var det en blanding. Det jeg har gleda meg mest til, er å få gjøre dette sammen med pappa. Men samtidig hadde ingen av oss

gått inn i dette, uten at vi hadde vært veldig glade i Peer Gynt, sier Jakob.

– Ja, dette er en av de fineste rollene en kan ha, supplerer far Nils Ole.

Velger de letteste vegene

I år fyller verket Peer Gynt 150 år. Den nye forestillinga, med to ”gynter” i hovedrollen, står regissør Sigrid Strøm Reibo bak. Sammen med bare nye profesjonelle skuespillere, og rundt 70 frivillige og amatører, framstår Peer Gynt ved Gålåvatnet i helt ny drakt. Reistad ser Peer Gynt som en av dagens mennesker.

– I dag så shopper vi erfaringer. Vi skifter jobb om vi får et bedre tilbud, vi skifter kjæreste om vi får et bedre tilbud. Vi tenker mye på hva vi skal få ut av livet, ikke på hvor mye vi kan gi, sier hun, og drar paralellene:

– Peer Gynt handler om en fyr som alltid velger de letteste vegene, ikke for en sak eller for andre. Det blir et meningsløst liv, legger hun til. I forestillinga møter vi Peer første gangen på 1960-tallet og videre inn i vår tid.

- Ikke spart på noe

Blant de mest trofaste lokale skuespillerne, finner vi Ivar Hovden. Han er med for 17. gang. I år erhan tilbake i rollen som kjøgemester.

- Det er en veldig gode steming på øvelsene i år, konstaterer han.

- Sigrid er fantastisk flink, og så er hun så snill, legger han til.

Hovden forteller at forestillingen i år er noe helt annet enn de foregående. Han forsikrer om at det blir bra.

- Jeg håper publikum kommer med et åpent sinn. Dette er en forestilling der det ikke er spart på noe, og det står så enormt mange bak, som gjør dette bra. Vi gleder oss, sier Hovden.

Stor frivillig innsats

Jakob spiller den unge Peer, Nils Ole den eldre utgaven.

– Har dere felles inngang til rollene?

– Vi har diskutert, men mesteparten har vi gjort alene, sier Jacob.

– Han har sitt temperament og sin inngang, mens vi har hatt et godt samspill med hverandre og ikke minst med Sigrid, legger Nils Ole til.

– Og hvordan trives dere i rollen på Gålå og utescenen?

– Det er et enormt rom, sier Jakob igjen. Nils Ole nikker.

– Det er stas at forestillingen har fått et sånn omdømme som den har. Det kommer 20 000 mennesker hit, det er enormt. De frivillige gjør en stor innsats, ikke bare for egen del, men for hele området Vinstra, slår han fast.

Hele amfiet syder av liv. Det er spenning i lufta. Peer Gynt jubilerer og står opp på ny.

– Vi håper at dette vil gi like mye til publikum, som det har gitt oss, smiler far og sønn.

Nye grep: Regissør Sigrid Strøm Reibo står bak den nye forestillinga i jubileumsåret. Foto: Tone Sidsel Sanden
Trofast: Cathrine Mølmen Øyen har vært frivillig på Gålå i ni år. Hun arbeider med rekvisittene. Foto: Tone Sidsel Sanden
God stemning: På 17. året er Ivar Hovden med på scenen. Stemningen er god på øvelsene, sier han. Foto: Tone Sidsel Sanden
Fjellkos: Nora Nyhus Aanekre, Edith Victoria Ødegård Dale og Eskil Nyhus Aanekre koser seg både bak og på scenen. Foto: Tone Sidsel Sanden