På motorsportarenaen på Pallane, er en gjeng i full gang med å gjøre seg klare for dagens kjøring. Trenere og støtteapparat setter ut kjegler og finner fram utstyr, inn framfor brakka svinger bilene, der ivrige trial-kjørere hopper ut av foreldrene sine biler.

Sykler til låns

Syklene trilles ut, og dresser og hjelmer legges klare for små kropper.

– Det betyr så mye for oss at vi har fått kjøpt inn både sykler og sikkerhetsutstyr som barna kan få låne. Da får alle lik mulighet, og vi anledning til å arrangere kurs og opplæring, forteller Lars Nyhus i Midt-Gudbrandsdal motorklubb. I ulike størrelser lines syklene opp på rekke og rad. Her kan barn helt ned i seks år få prøve seg på to hjul.

Balansekunst

Under fire av hjelmene blafrer det hår som er litt lengre enn de andre sitt. Etter at dresser og hansker også er på plass, finner dette jente-firkløveret hver sin sykkel og gjør seg klare til kjøring.

– Liane, du kan kjøre først, så kjører dere hermegåsa, instruerer trener Stig Dalen. I passe fart kjører rekka bortover, nedover bakker, rundt hinder, snur, kjører oppover et par bratte bakker, for så å runde kjeglene på nytt.

– I Trial kreves det stor kroppsbeherskelse, både balanse , koordinasjon og styrke. Det er enormt god trening, og ikke minst er det en fin forberedelse til at de senere skal ut i trafikken, sier Dalen, mens jentene stopper syklene for å ta ei kort pause. Ti år gamle Liane Tanjay fra Fåvang har akkurat spunnet seg opp den siste bakken.

– Trial passer bra for meg, for her kjører vi ikke så fort, sier hun. Interessen for cross fikk hun gjennom ei venninne.

– Jeg starta med cross-sykkel, men liker ikke om det blir for stor fart. I Trial går det mer på å holde balansen, og det liker jeg bedre. Jeg har ikke holdt på så lenge, nesten ett år, forteller hun.

Motor og kunstskole

Det er til sammen 11 deltagere med på nybegynnerkurset i trial, fordelt på åtte kvelder. På Pallane får de kjøre sykkel i trygge rammer.

– Vi ønsker å ha en bredde på aktiviteter, og vil finne en god form å drive på. Å ha slike nybegynnerkurs, der alt av utstyr er tilgjengelig her, er viktig, sier Nyhus, som ønsker seg både gutter og jenter på kurs.

– I annonsene våre spesifiserer vi at kursa er for alle, men vi forsøker å skape et miljø med flere jenter. Norges Motorsport har egen satsing på jente-trail og kjører gratis samling to ganger i året. Der har våre jenter deltatt, sier han.

Lianne hadde en god opplevelse da hun var i Oslo på jentesamling.

– Jeg ble litt inspirert da, smiler hun. I tillegg til å kjøre sykkel, går hun til daglig på kunstskole. Litt av en kombinasjon!

– Jeg liker godt begge deler, jeg. Og om vinteren går jeg på ski også. Det er fint å gjøre litt forskjellig, sier tiåringen, før hun igjen setter seg på sykkelen.

Eksoslufta henger godt igjen etter jentene, og støvskya står da de setter fart og manøvrerer seg oppover skråninga. Dette er girl power!

– Dette er ikke en guttegreie. Disse jentene behersker sykkelen på en god måte, slår trener Dalen fast.

I trial gjelder det å holde balansen. Foto: Tone Sidsel Sanden