Brannsjef Per Martin i MGB ber midtdøler og besøkende om å respektere forbud mot åpen ild på grunn av den ekstreme tørken. Samtidig bør alle være på vakt og ringe 110 om de skulle observere røyk eller flammer, og oppleve hendelser som medfører antenning. Det kan være fra egen aktivitet eller naturfenomen som lynnedslag.

– Det kom litt regn mandag men for tørken var det i realiteten ingenting som monnet. Alle som driver med arbeid utendørs og i nærheten av skog, kratt og gras bør vurdere all aktivitet om og ta sine forholdsregler. Er noen i tvil og vil ha råd eller svar på spørsmål så ta kontakt med oss i forkant, sier Martin.

Helikopter tilgjengelig

Sist uke hadde Midtdalen fire mindre skogbranner som ble slukket forholdsvis raskt. Været har ført til ekstrem tørr utmark som er svært utsatt for lynnedslag og antenning.

– Det verste vi kan se for oss er et massivt tordenvær uten mye regn, og med flere lynnedslag på flere steder i Midtdalen, sier Martin.

Foreløpig ser en ingen ende på hverken tørken, eller den stadig stigende brannfaren. Det har knapt vært slik tørke noen gang.

– Det prates om tørkesommer tilbake i 1947, men det er så vidt vi vet det eneste vi kan sammenligne med. Skog og utmark er knusk tørr, og hytteområder ligger utsatt til i spesielt tørre områder. Skråninger, grassletter og vegkanter som før har vært barrierer er nå nesten det motsatte, da det aller meste har tørket bort, sier Martin.

– Har MGB noen spesiell beredskap?

– Nei, vi har alltid beredskapen på aller høyeste nivå og har alt mannskap tilgjengelig, men vi har ekstra innsats i form av tilgang på helikopter med slukkeutstyr, og kan hente mannskaper fra nabobrannvesen og sivilforsvar om det skulle bli nødvendig. Etatene som responderer fra 110 kjører på med full styrke med det samme, og slår ned eventuelle branner så fort det er mulig, sier Martin.

Fylkesmannen er også ute og ber aktiviteter fra eks. jernbane, vegvesen og skogsdrift om å være forsiktige og tenke konsekvenser fra aktiviteten.

Søndag begynte det å brenne i skog ved Toksefeltet på Vinstra. Med hjelp av naboer, som stilte opp med hageslanger, fikk brannmannskapet kontroll på området. Foto: Midt-Gudbrandsdal brannvesen