Prisutdelinga foregikk på Borgen, på utescenen der Peer Gynt-teateret spilles. Det ble en markering helt i prisvinner Deeyah Khans ånd, norsk tradisjon i godt internasjonalt samspill.

De ble danset etter Khans egen musikk, Mads Erik Odde spilte trekkspill, mens artisten Masha Vahdat var henta fra Iran for å synge for prisvinneren.

Soleklar kandidat

Khan, som er norsk-pakistansk, ble hedret som den 46. Peer Gynt-vinner, stemt fram av stortingsrepresentanene.

Hennes kjemping for menneskeretter og for et positivt flerkulturelt samfunn, ble trukket fram. Det var stortingsrepresentant Gunnar Gundersen som delte ut prisen.

- Du er en brobygger og har vist et stort mot for å kjempe mot vold og for frigjøring, noe som er svært viktig i dagens samfunn. Du var en soleklar kandidat til årets pris, sa Gundersen.

Går ikke utenom

Stortingsrepresentanten dro flere paraleller mellom Khan og Ibsens Peer Gynt.

- Ibsen hadde nok ikke de positive egenskapene ved nordmenn i tankene da han skrev Peer Gynt. Det er det motsatte jeg tenker om deg. I likhet med Peer Gynt dro du utenlands, men ikke for å gå utenom. Vår manglende støtte var årsaken til det, sa Gundersen.

Khan måtte rømme fra Norge som ung kvinnelig aktivist. I dag er hun bosatt i London.

Stolt over Norge

Prisvinneren lot seg røre av både ordene som ble sagt og det som ble vist på scenen.

- Jeg blir så rørt, vanligvis blir jeg ikke lettrørt. Jeg vet ikke helt hvorfor det skjer akkurat her, i disse omgivelsene, sa hun.

- Norge kan være i front for å finne en måte vi alle kan leve sammen på. Det nye Norge er jeg så stolt over å kunne representere, sa Khan etter å ha mottatt prisen på Gålå.