I helga arrangeres Dølatreff 2018 i Oslo, og til høsten blir det oktoberfest på Vinstra.

Døler og dølarock

Dølatreffet i Oslo har vært arrangert siden 2007. De tre første åra på Chateu Neuf, og etter det har Rockefeller vært arenaen der dølene møtes for å høre dølamusikk i hovedstaden.

– Dette arrangementet har satt seg som en årlig begivenhet for mange. Årlig har vi hatt mellom 800 og 1000 gjester på dølatreffet. Her kommer døler bosatt i og omkring hovedstaden og døler bosatt i dalen som tar det som en bytur, forteller Ole Jakop Grauphaugen som står som arrangør.

Han drar likhetstrekk mellom dølafesten på Rockefeller og de gode, gamle festene på bygdahusene der folk i alle aldre møttes til lystig lag. Baksia har vært med på plakaten siden starten.

- Vi har en miks av band, men Baksia hører alltid med på et dølatreff. Nye i år er blant andre Chinook, og Black Ice som snart figurerer i semifinalen i Norske Talenter på TV2. Så at det blir liv og røre, er det ingen tvil om, sier Grauphaugen. Han poengterer at Dølatreffet er fest og moro, men aldri bråk, slik det kunne ende opp med på diverse bygdahus i hin hårde dager.

– Vi har ennå til gode at det oppstår bråk og tull på et dølatreff vi har arrangert. Vår erfaring er at dølene samler seg til lystig lag for å ha det morsomt, ikke for å slåss.

Rondaståk og oktoberfest

Grauphaugen er også mannen bak festivalen Rondaståk på Kvamsfjellet, og i høst knaller han til med en ny festival på Vinstra sammen med Rondaståk-gjengen.

– Vi er godt i gang med planleggingen av en oktoberfest med ompa-musikk og rock´n roll. Vinstrahallen skal en lørdag i oktober pyntes som en skikkelig øl-hall, og et eget ompa-orkester fra Vinstra er under planlegging. Vinstra Markedsforening blir også med for å skape en skikkelig oktoberfest, forteller Grauphaugen, som har ambisjoner om at denne festivalen skal vokse.

- På sikt skal oktoberfesten gå over ei hel helg og vi skal ut av Vinstrahallen og inn i et stort telt ett eller annet sted, påpeker Grauphaugen som den 1. mai vil frigjøre listen på hvilke band som skal spille på oktoberfesten til høsten.