– Det går greit om dagen, jeg jobber mye teknisk for å få det til å løsne, sier Are Sumstad, som hopper for Lillehammer hopp og Sør-Fron IL.

Forrige sesong gikk et ikke helt etter planen, han hadde lagt en veldig lovende sommer bak seg, men for mye trening slo negativt ut og resultatene uteble da vinteren kom. Det har han jobbet med å unngå denne sesongen.

Gikk på smell

– Jeg gikk på veggen forrige vinter, etter mye trening. Ingenting fungerte ordentlig. Det har vært en lang veg å gå, men jeg har trua nå, sier han.

For to uker siden hoppet 21-åringen i eliteklassen under norgescupen i Huka-bakken i Høydalsmo i Telemark. Der endte han med en delt 18. plass som beste plassering.

– Jeg brukte helgen på å gjøre endringer på det tekniske, jeg må fortsatt bruke litt tid på finjusteringer før jeg kan vinne hopprenn. Personlig er jeg fornøyd med egen hopping, men ikke resultatet. Jeg skal vinne norgescuprenn, men for øyeblikket må jeg fokusere på å optimalisere teknikken, sier han.

– Tar det steg for steg

Sumstad unngår å tenke for langt fram i tid, det gjelder å ha fokus på den jobben som må gjøres her og nå.

– Jeg ser egentlig ikke så langt fram. Jeg tar steg for steg, og prøver bare å bli bedre. Så får Skiforbundet ta ut de utøverne de mener er best til de forskjellige konkurransene. Mitt eneste mål er å vinne hopprenn i 2018.

Mye av treninga går på teknikk, ofte kan små marginer skille topp og bunn i renn. Men det gjelder å skynde seg sakte, ifølge Sumstad.

– Stress fungerer ikke i en teknisk idrett som dette. Så jeg prøver å unngå det, sier han, og legger til:

– Å hoppe gir en skikkelig god følelse når det fungerer og du hopper bra. Det ligger jo et jag etter å være best der.

Nå venter litt roligere dager og juleferie hjemme på Otta til januar. På nyåret ruller norgescup-toget videre til Byåsen i Trondheim.

Rennet i Høydalsmo var det siste på denne sida av årsskiftet. Nå venter juleferie hjemme på Otta. Foto: Privat