Det var på en såkalt jobbklubb at det ble full klaff for 18 år gamle Hartjes og Tørhaug Dahl, 26 år.

Midt i det sju uker lange kurset fikk Lone Siljehaug, veileder i Beredt Kompetanse, en forespørsel fra daglig leder hos Circle K, Øyvind Loddengaard.

– Jeg kjenner Øyvind fra før, og han lurte på om vi hadde to som kunne tenke seg jobb som nattevakt på bensinstasjonen. Og Thijs og Stig var ikke vonde og be, forteller Siljehaug.

Godt fornøyd

Et par uker etter at de begynte i ny jobb, møter vi de to på bensinstasjonen i Lomoen. Etter en hektisk periode med opplæring er de nå i fullt arbeid som nattevakter. I tillegg er de ekstrahjelp når det trengs. Og sjefen sjøl er godt fornøyd med de to.

– Det ser bra ut så langt. Står de på så har de fast jobb her, sier Loddengaard til Dølen. De to nyansatte smiler bredt i bakgrunnen, tydelig fornøyde med sjefens beskjed.

Thijs Hartjes kom til Norge og Skåbu som femåring. I dag bor han på Vinstra, og Thijs har planene klare for framtida.

– Jeg skal ta IKT-utdanning, og har søkt både på Otta og Lillehammer fra høsten. Jeg har allerede vært i kontakt med Abaris på Kvam om lærlingeplass, noe de var positive til, forteller en ivrig Hartjes.

Liker seg godt

Stig Tørhaug Dahl er opprinnelig fra Fåvang. Han er utdannet bilmekaniker, og har tidligere jobbet på bensinstasjon på Tretten, og hos DekkTeam på Vinstra.

Begge liker seg godt på Circle K, og ser ikke på nattarbeid som noe problem.

– Så lenge jeg tjener penger, er det helt greit, smiler Thijs.

Jobbklubb er et kortvarig tilbud fra NAV, og består av både teori og praksis.

– Vi kjører en til to jobbklubber i året, som regel på Vinstra, forteller leder i NAV Nord-Fron, Arne Martin Krogh.

Kurset skal motivere de ledige. Her får de opplæring i blant annet skriving av CV og jobbsøknad, intervjutrening og presentasjonsteknikk. På kurset der Hartjes og Tørhaug Dahl deltok var det tolv deltagere. Nesten alle har fått jobb, eller er nå ute i praksis.

Positiv utvikling

Når det gjelder arbeidsledighet blant unge i Midtdalen, er utviklingen positiv, forteller Krogh.

– Unge under 30 år er en prioritert målgruppe i NAV. Ledigheten blant disse har hatt en relativt stor nedgang de siste årene. Fra 69 registrerte ledige i desember 2010, til 44 ledige i desember 2017. Det ser vi på som en positiv utvikling, sier leder i NAV Nord-Fron, Arne Martin Krogh.

Viktig: Både Thijs og Stig er enige om at det viktigste er å tjene penger og ha et arbeid å gå til. Foto: Ole Magnus Røen