Kort oppsummert

  • Egil Rolstad foreslår å overta grunnen til Vinstra motorsportarena fra Nord-Fron kommune.

  • Rolstad har utestående 21 millioner kroner i arenaen som er i økonomiske vanskeligheter.

  • Kommunen har bidratt med 14 millioner og er ansvarlig for eventuell tilbakebetaling av 11,6 millioner i spillemidler til kulturdepartementet.

  • Rolstad ber om et tilskudd på 11,6 millioner fra kommunen for å sikre videre drift.

  • Kommunedirektøren skal vurdere saken før formannskapsmøtet 8. februar.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister

I løpet av sist år ble det klart at Norsk Motorklubb Midt-Gudbrandsdal (NMK) og Vinstra motorsportarena var i store økonomiske vanskeligheter.

I mars i fjor var daværende styreleder i motorklubben, Mikkel Dobloug, tydelig på at den økonomiske situasjonen på anlegget var så krevende, at det riktige ville være å melde oppbud.

Senere, i september, valgte også daglig leder for motorsportarenaen, Per Christian Håveødegård, å slutte.

Tilbake satt Erling Rolstad AS, som har utestående 21 millioner kroner i anlegget. Gjelda skulle etter planen innfris ved utgangen av 2023.

Det ble gjort flere forsøk mellom Rolstad , motorklubben og Nord-Fron kommune på å komme fram til en løsning, for å kunne drifte anlegget videre.

De tre partene lyktes ikke komme til enighet, og kommunestyret i Nord-Fron sa i desember også nei til å overta arenaen.

Nord-Fron kommune har allerede gått inn med i overkant av 14 millioner kroner i anlegget. I tillegg har de tatt på seg såkalt sjølskyldnergaranti for tilbakebetaling av utbetalte spillemidler til NMK. Denne summen er på 11,6 millioner.

Dette er det kommunen har bidratt med inn i opparbeidelsen av Vinstra motorsportanlegg:

TiltakÅrstalSum
Vinstra Motorsportarena Holding AS2004Kr. 200 000
Kjøp av areal inkl. skog2009Kr. 1 630 000
Tilskot til forprosjekt – VMA2009Kr. 60 000
Hogging av skog2011Kr 133 582
Omlegging av adkomstveg til anlegget2016Kr 3 040 000
Tilskot til byggetrinn 1 og 22016Kr 1 900 000
Tilskot til vidare utbygging (fordelt på to år)2017Kr 1 500 000
Tilskot til vidare utbygging (fordelt på to år)2018Kr 1 500 000
Tilskot til ferdigstilling av baneanlegg2019Kr 500 000
Tilskot til dokumenterte utgifter til ferdigstilling av2020kr 200 000
baneanlegg
Tilskot til etablering av isbaner2021Kr 100 000
Utbetring av adkomstveg2022Kr 3 400 000
TOTALKr 14 163 582

Ønsker å overta grunnen

Så hva skjer nå?

I brev til kommunen har Egil Rolstad skissert en mulig løsning: Han ønsker å få overført eiendomsretten til grunnen fra kommunen.

Slik mener Rolstad at han kan sikre videre drift av motorsportarenaen.

Dølen har gjentatte ganger forsøkt, via telefon og SMS, å få en kommentar fra Egil Rolstad, og også hans advokat Wilhelm Hopen, om saken, uten å få svar.

Forrige uke fikk politikerne i formannskapet en orientering om Rolstad sitt ønske.

På møtet var Rolstad tilstede, sammen med advokat Hopen. I følge GD sa Hopen at Rolstad har brukt tida etter kommunestyrevedtaket i desember på å finne ut hvordan de skal løse floka de har havna i.

Anlegget er nå stengt.

I tillegg til at Rolstad ønsker å overta eiendommen, ber han også kommunen bidra med et tilskudd på 11,6 millioner. Etter hans syn vil det ikke være mulig å drifte anlegget uten et slik kommunalt tilskudd.

– De 11,6 millionene ryker for kommunen uansett. Det er et dårlig valg å la pengene gå tilbake til departementet. Her kan de få igjen noe for pengene, uttalte Rolstad, i følge GD.

Rolstad har informert om at dersom det kommer et økonomisk bidrag fra kommunen, og at han får eiendomsretten til arealet, vil all gjeld til motorsportklubben slettes.

Rolstad overtar dermed anlegget og videre investeringer.

Planen er, i følge GD, å etablere et nytt selskap, Vinstra Motorsportarena Holding AS, som skal drifte anlegget. Rolstad ønsker også å få andre kommersielle investorer med på laget.

Det må fortsatt gjøres flere investeringer for å kunne gjennomføre motorsportarrangement i framtida: bedre kommunikasjonsutstyr, toalettanlegg, salgsboder og tribune. I tillegg ønsker Rolstad å bygge «pitgarasje», verksted og lagerplass for BMW-biler og hjullaster.

Se hva politikerne svarer lenger ned i saken.

Kommersielle investorer

I etterkant av formannskapsmøtet har kommunen sendt en forespørsel til Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) om reglene for tildeling av spillemidler.

Dølen har også spurt departementet om hvilke retningslinjer som er gjeldende.

I en e-post til Dølen svarer departementet at spillemidler ikke skal gå til fortjenestebasert eierformer.

«Kommersielle aktører kan derfor ikke motta tilskudd fra spillemidlene til idrettsanlegg. Det framgår videre i kap. 4 i bestemmelsene at anleggseier kan ikke inngå bruksavtaler med private, fortjenestebaserte aktører som ikke selv kan søke om tilskudd. Dersom det forekommer drift eller bruk i strid med dette, vil det kunne utgjøre et mislighold av vilkårene for tildeling av spillemidler, og departementet kan kreve spillemidler tilbakebetalt, opplyser Kultur- og likestillingsdepartementet» til Dølen.

Tydeligere avklaring

Per i dag ligger saken på kommunedirektørens bord. Politikerne har bedt om en ny orientering på formannskapsmøte 8. februar.

– Vi mottok svaret fra Kultur- og likestillingsdepartementet ut på dagen i dag (mandag, red.anm.). Det er nå videresendt til formannskapet, sier konstituert kommunedirektør, Knut Håvard Meldal til Dølen.

Han sier at brevet fra KUD vil ha en relevans inn mot møtet som skal være 8. februar.

– Vi må ta ei vurdering på hvor vegen skal gå videre. Om det vil bli ei orientering, eller om vi kommer med ei innstilling overfor formannskapet neste uke, skal jeg være forsiktig med å si noe om nå, sier Meldal.

Utvikle området

Men hvilken løsning ser politikerne i Nord-Fron for seg at de vil lande på?

Ordfører Anne Marie Olstad (Ap) har tidligere uttalt til Dølen at hun mener pengene kommunen har brukt på motorsportarenaen er å se på som høyrisikokapital.

Olstad understreker i dag at hun ønsker en eier av motorsportarenaen som vil utvikle stedet.

– Nå står vi i en korsvei, og jeg oppfatter at dagens politikere har en vilje til å finne en løsning. Nå får vi saken opp i neste formannskap, der vi må ta stilling til de 11,6 millionene som er vår forpliktelse i forhold til spillemiddelgarantien, sier hun.

– Personlig ønsker jeg drift på Pallene både for allmennyttig formål, men også en eier som kan utvikle område og kan skape flere arbeidsplasser ut ifra de muligheter som anlegget kan gi, legger Olstad til.

Du kan lese svaret fra Olstad i sin helhet nederst i saken.

– Dette er en vanskelig sak, sier Olav Røssum (Sp).

Han har fått med seg svaret fra Kultur- og likestillingsdepartementet om reglene for å kunne motta spillemidler.

– Spørsmålet er om en kan søke dispensasjon fra reglene, og om det er aktiviteten på anlegget som betyr noe, eller eierskapet, sier han.

Røssum mener det må til en tydeligere avklaring fra departementet, før han kan gi noe sikkert svar på hvilken løsning politikerne vil lande på.

Ba om juridisk gjennomgang

Trygve Groven Vaal (Frp) sier at hans parti ikke kommer til å stemme for noe, før det har blitt tatt en juridisk gjennomgang med tanke på reglene for spillemidler.

– Kommunen har forhandlet i langt tid uten å vite hvordan man står juridisk. Frp mener dette har vært særdeles uheldig, og også belastende for Rolstad og motorsportklubben, sier Vaal.

Han viser med det til et forslag om juridisk gjennomgang han la fram i forrige ukes formannskapsmøte, som ble stemt ned.

– Når gjeldssituasjonen er løst, ønsker Frp at Rolstad kan ta over tomta. Da ønsker også Frp at kommunen skal bidra like mye til motorsportarenaen som vi støtter Peer Gynt med årlig, sier Vaal, og legger til:

– Frp vil sette krav til at nabokommunene må bidra like mye til anlegget som Nord-Fron bidrar til for eksempel Peer Gynt i Sør-Fron.

Ola Holmestad (H) mener at målet må være å bidra til at det fortsatt blir idrettslig aktivitet på motorsportarenaen.

– Anlegget må bli brukt til allmennyttige forhold. Kommunen er interessert i at unge har et tilbud i Midtdalen. Samtidig må vi ikke bli sittende igjen slik at vi må betale tilbake spillemidler. Vi må sikre oss slik at dette blir gjort riktig. Så er drift hovedmålsettinga, sier Holmestad.