Det er i alle fall jeg skyldig i. Det har det florert av dystre nyhetssaker og hendelser. Krig i Ukraina, skyhøye strømpriser, skyting ved London pub, og herregud, husker dere Freya? Det skapte i alle fall reaksjoner hos det norske folk.

I et samfunn hvor vi praktisk talt lever halve livet vårt på internett, blir vi bombardert av tristhet og jævelskap hver eneste dag. Derfor har jeg tatt meg friheten til å samle sammen fire gode nyheter fra 2022. 1. Fredsavtale i Etiopia Siden den forrige borgerkrigen i Etiopia, som ble avsluttet i 1991, har ledelsen i Tigray-regionen (TPLF) hatt mye makt og dominans. Denne maktbalansen skiftet da Abiy Ahmed ble valgt som statsminister i 2018. Det utviklet seg en konflikt mellom TPLF og Abiy, og siden 2020 har det vært borgerkrig i Etiopia. Krigen har hatt alvorlige konsekvenser for sivile.

De har lidd under en humanitær krise de siste to årene. I november 2022 inngikk partene en fredsavtale for å sikre tilgangen til humanitær hjelp CITATION FNs22 \l 1044 (FN-sambandet, 2022). Dette lover godt for folket i Etiopia, og gir et håp om at kriger også kan ta slutt.

2. Gjennombrudd i Alzheimer-forskning I november kunne tv2 meddele at en ny medisin, lecanemab, har vist seg å bremse alzheimer hos 1800 deltagere i den kliniske testingen av medisinen. Testen viser at medisinen har liten til moderat virkning, og trolig bare virker i den tidlige fasen av sykdomsforløpet, men ses fremdeles som et stort gjennombrudd CITATION Set22 \l 1044  (Setten, 2022). Bare tenk hva dette kan føre til om noen år!

3. Sosial progresjon Hvert år måles verdens land på hvor godt det er å leve der, og hvor mye framgang landet har. Målingen gjøres av «The Social Progress Imperative» og baserer seg på kategorier som personlig trygghet, tilgang til helsehjelp, utdanning, personlige rettigheter og en rekke andre punkter CITATION The22 \l 1044  (The Social Progress Imperative, 2022). Og gjett hvem som ligger øverst på indeksen. Jo, det er Norge. Til tross for et dystert nyhetsbilde, ser vi nok en gang at Norge er et godt sted å leve.

4. Skeive rettigheter I sommer ble det skeive samfunnet offer for et forferdelig angrep, hvor to mennesker mistet livet. Til tross for sorg og frykt, sto det skeive samfunnet sammen og svarte med kjærlighet og farger, noe jeg, som er en del av dette vakre og fargerike samfunnet, er ekstremt stolt over. Til tross for et hardt slag i magen for skeive i Norge, har det også vært mange gode nyheter på denne fronten.

2022 markerte 50-års jubileet for avkriminaliseringen av homofili i Norge. I 2022 ble også homofilt ekteskap endelig lovlig i Sveits, og i Polen ble det vedtatt at loven fra 2019 om «LGBT-frie soner» er lovstridig og må fjernes. Endringene kommer sakte, men de kommer.

Her har dere det altså, fire nyheter fra 2022 jeg synes lover godt for det kommende året. Når vi nå går inn i enda et år vil jeg også komme med en oppfordring, både til meg selv, men også til alle som måtte lese dette.

Å holde seg oppdatert på hva som foregår i verden er viktig, og det er en god ting, men noen ganger trenger vi en pause. I 2023 har jeg et nyttårsforsett, og i motsetning til målet om at jeg skal spise mindre godteri og trene mere, som jeg allerede har brutt, er dette et nyttårsforsett jeg vil forsøke å holde.

Jeg ønsker å ta meg nyhetspauser, og heller fokusere på det som er bra for meg. Jeg ønsker også å aktivt oppsøke gode nyheter, i stede for å drukne meg selv i skremmende VG-overskrifter.

Og dere, ha et godt nyttår da!